Padel is een blijvertje! De racketsport verovert de wereld stormenderhand, maar over de oorsprong valt te twisten. Sommigen geloven dat padel al in de jaren 20 van de vorige eeuw begon als tijdverdrijf op Britse cruiseschepen, terwijl anderen beweren dat de oorsprong in Spanje en Latijns-Amerika ligt. Hoe dan ook, het duurde tot 1974 voordat padel zich echt ontpopte tot een sport die gespeeld wordt volgens de regels die vandaag de dag gelden. In de afgelopen jaren heeft de sport in Europa en ook in Nederland een enorme vlucht genomen. In Zweden is padel zelfs de snelst groeiende sport! In elke stad duiken padelcentra op. Maar desondanks zijn de meeste mensen niet bekend met de kunst van padel. Maar, hoe speel je padel? Wij laten je zien hoe je padel kunt spelen, wat je nodig hebt en welke regels er gelden.
Hoe speel je padel?
Padel (of padel tennis) is een racketsport die veel weg heeft van Squash en tennis. Het is een snelle, sociale sport die gemakkelijk te leren is en geschikt is voor alle leeftijden. Het grote voordeel van padel (en waarschijnlijk de reden waarom de sport zo ontzettend populair is geworden) is dat het geschikt is voor alle leeftijden en alle niveaus, omdat het spel niet afhankelijk is van kracht en serveervaardigheid. Bij padel gaat het meer om strategie en samenwerking tussen jou en je partner, dan om kracht.
Padel wordt meestal gespeeld in dubbelspel, me twee. Net als bij tennis wordt padel gespeeld op een veld dat is verdeeld door een net. Met dit verschil dat bij padel de speler ook de wanden gebruikt, zoals bij squash. Een gewone padelbaan is 10 x 20 m en is omgeven door muren. Dit is het veld voor een dubbelspel. Padel kan je ook in een enkel spel vorm spelen op een iets kleiner veld (6 x 20 m).
Een partner, twee padelrackets en een bal
Padel is een eenvoudige sport waar je niet veel materiaal voor nodig hebt. In principe heb je een partner, twee rackets en een bal nodig. Een padelracket is gemaakt van een composietmateriaal en het speeloppervlak is bedekt met kleine gaatjes. Hierdoor zijn de slagen minder krachtig en dynamischer. Padelrackets zijn er in drie verschillende vormen: rond, druppelvormig en ruitvormig. Omdat het de beste controle biedt, wordt het ronde padelracket beschouwd als het meest geschikt voor de meerderheid van de spelers, van beginner tot wedstrijdniveau. Een padel bal is qua zachtheid net wat verschillend dan een tennisbal. Hij is iets zachter.
Padel regels
De regels van padel zijn voor een groot deel hetzelfde als bij tennis, behalve dat je bij padel serveert door de bal op de grond en onder heuphoogte te stuiten (niet vergeten, dit is belangrijk!). Daarnaast gelden er speciale regels met betrekking tot de muren. Een padelwedstrijd drie of vijf sets, waarbij een set de partij is die als eerste zes games wint. Bij padel scoor je punten als:
- de bal twee keer op de grond stuitert aan de kant van de tegenstander
- de tegenstander de bal in het net slaat
- de tegenstander de bal buiten het speelveld slaat, d.w.z. buiten de kooi of tegen één van je muren
- de tegenstander de bal in het eigen net slaat
- de tegenstander raakt de bal met het lichaam.
Overtuigd om ook een potje padel te spelen, maar ben je benieuwd naar de beste rackets? Bekijk hier de door ons aanbevolen padel rackets.
We hopen dat je beter antwoorden kan op de vraag hoe speel je padel? Veel speel plezier!
Team Padelprofessional