Wat zijn de regels bij padel?

Wat zijn nu de regels bij de sport padel? Dit artikel verteld je daar alles over. Voordat je deze prachtige sport gaat beoefenen is het natuurlijk wel belangrijk dat je beetje weetje wat de precieze regels zijn. Wil je nog meer info wat padel is lees dan ons artikel hier.

Het zal je niet verrassen maar de spelregels van padel hebben een hoop weg van de regels die gelden bij de tennissport. Het belangrijkste is dat de bal over het net en in het vak van de tegenstander. Er zijn natuurlijk ook wel grote verschillen. Zo is het opslaan van de bal altijd onderhands en moet de bal eerst stuiteren voordat je de bal naar de overkant slaat. Ook mag de bal eerst de glazen wand raken voordat je hem terug slaat of kan hij zelf via de glazen wand. Dit zorgt voor spectaculaire rally’s.

Regels van padel
Ad

Algemene regelgeving

Tijdens het spelen van een rally mag de bal, maar eenmaal de grond raken. Als speler mag je kiezen of je de bal dus wilt laten stuiteren of dat je hem volleert. (in een keer uit de lucht spelen). Het enige moment dat je de volley niet mag gebruiken is bij service van de tegenstander. De bal moet altijd eerst in het vak van de tegenstander stuiteren voordat hij de wand of het hekwerk raakt. Als de bal eerst het glas of hekwerk raakt is hij uit. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij wel meerdere keren bijvoorbeeld de wand raken.

Als ontvangende speler mag je de bal in een keer terug slaan naar het vak, maar ook de glazen wand gebruiken. Als de bal via het vak over de wand of het hek wordt gespeeld mag je zelf nog doorspelen. Mocht de bal buiten het speelveld dan de grond raken is het wel een punt. Op hoog niveau zie je regelmatig dat er nog van buiten het vak door gespeeld wordt. Het spel gaat door, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit. Of een speler een fout maakt of een regel overtreedt.

Op welke manier serveer je?

Zoals bovenstaand gemeld serveer je onderhands. Hierbij mag de bal maximaal op de hoogte van navel worden geslagen, hoger mag die dus niet opstuiten. De eerste opslag is net zoals bij tennis in het rechter vak. Dit is de volgende opslag het linker vak en zo wissel je hierin steeds van vak. De opslag vind plaats achter het vak, dus tussen het glas en de eerste lijn.

De bal moet dan zonder dat hij net raakt het andere vak schuin tegenover de service kant stuiteren in het vak van de tegenstander. Belangrijk is dat de bal na het stuiteren wel de glazen wand mag raken maar niet het hekwerk. Bij het raken van het hekwerk of als de bal buiten het vak terecht komt is de service uit. Als de eerste of tweede service de netrand raakt en terecht komt in het vak van de tegenstander dan mag die service nogmaals gespeeld worden.

Regels van padel
Ad

Wat is de score verloop?

De score verloop is de grootste gelijkenis met de sport tennis. De punten telling is namelijk als volgt, 15,30,40 en game. Bij 40-40 noem je het net zoals bij tennis deuce. Bij een deuce moet je twee punten achter elkaar maken wil je die betreffende game winnen. De meeste padel wedstrijden zijn wat je noemt een best of three. Betekent twee sets winnen en je wint de partij. Een set bevat zes games waarbij een set winst wordt bepaald door de partij die als eerste bij de zes is. Bij een 6-6 stand speel je een tie break, die gaat tot 7 gewonnen punten.

We hopen dat je door het lezen van dit artikel precies weet wat de regels zijn bij het padel. En we wensen je dan ook veel speel plezier.

Groet,

Team padelprofessional

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *